Pouštní zvířata

17. prosince 2006 v 18:08 | Naty3 |  Všehchuť
Kočkovité Šelmy
TYGR MANDŽURSKÝ
Tygr mandžuský neboli SIBIŘSKÝ patří k největší rase. Od jiných tygrů se liší tím, že má v zimě velmi dlouhou a hustou srst. Také jeho ocas, porostlý dlouhými chlupy, je mnohem huňatější. Jen jeho zbarvení není tak pestré a živé jako u ras tropických. V zimě bývá světlé, žlutooranžové, v létě poněkud červenější.
TYGR SUMATRÁNSKÝ
Patří k nejmenším rasám takzvaných tygrů ostrovních. Je daleko menší, ale překrásně zbarvený. Jeho srst je sytě oranžově červená se silnými černými pruhy.
TYGR DŽUNGLOVÝ
Je nyní největší žijící kočkovitou šelmou. Od jednobarevného lva ho snadno poznáme podle pruhované srsti. Vnějším vzhledem se tedy liší od lva velmi nápadně. Kdybyste však vedle sebe viděli lví a tygří kostru, těžko byste je asi rozeznali. Rozlišovací znaky na kostře jsou totiž tak nepatrné, že je postřehne jen zkušený odborník.
LEV PUSTINNÝ
Je nejznámějším zástupcem velkých koček. Znali ho již Egypťané, Řekové a Římané. Opředli ho mnoha skazkami a bajkami, z nichž mnohé se udržely v knihách až dodnes. Musíme si hned zpočátku říci, že tzv. král zvířat nežije v poušti, jak se často zcela chybně uvádí. Jako každý masožravec potřebuje nutně vodu a bez ní by zahynul. Lev je naopak zvířetem, které žije ve stepích a savanách hustě porostlých křovinami. Jeho písková barva srsti dokonale splývá se sluncem zažloutlou trávou.
LEV MASAJSKÝ
Má vysoké nohy a krátkou hřívu.
Již od pravěku chovali lidé lvy v zajetí. Tato velká šelma si dost snadno zvyká na zajetí a brzy se naučí i různým kouskům. Lva spatříme v každé zoologické zahradě. V zajetí se i dobře rozmnožuje a snadno si zvyká i našemu podnebí. Některé zoologické zahrady již vypěstovali stovky lvíčat. První místo ve světě zaujímá v tom zoologická zahrada v Lipsku (NDR). Už před druhou světovou válkou v ní odchovali svého tisícího lva. Tato zahrada prodala své lvi dokonce i do jižní Afriky!
Pro zajetí se lvi dnes už neloví. Snazší a levnější je vypěstovat mláďata lvů už zajatých. Metlou lvů v přírodě jsou jen "lovci", kteří toto krásné zvíře odstřelují "ze sportu". Naštěstí zřídili v Africe několik rozsáhlých rezervací, kde má tato kočkovitá šelma naprostý klid, takže se zatím o její osud nemusíme strachovat.
JAGUÁR AMERICKÝ
Jaguár americký
Je to velká skvrnitá šelma. Autoři knih ji často zaměňují s levhartem. Známe už odlišovací znaky obou. Jaguár má poměrně mohutnější hlavu a kratší nohy. Má i kratší ocas. Levhart nosí dlouhý ocas špičkou vzhůru. Velikostí a základním zbarvením se obě šelmy neliší.
Výborně skáče, plíží se a znamenitě šplhá po stromech. Podobně jako tygr se rád koupe a dokáže přeplavat i široké jihoamerické veletoky.
LEVHART SKVRNITÝ
Tato kočka je už o hodně menší než lev a tygr. Jen málo šelem se může pochlubit tolika jmény jako levhart. Spisovatelé dobrodružných knih a cestopisů ho nazývají pardálem, panterem, leopardem a tak dále. O žádné šelmě se také nenapsalo tolik nepravd a smyšlených historek jako o levhartovi. Jedním z největších nedostatků, s kterými se setkáváme i v moderních cestopisech, je naprostá neznalost území, která tato šelma obývá. Podle mnohých autorů napadá levhart hrdiny jejich povídek právě tak v Africe jako v Jižní Americe nebo v Austrálii. Často jde o holou smyšlenku, nebo si autoři pletou levharta s jinou skvrnitou šelmou, s jaguárem.
PARDÁL OBLÁČKOVÝ
Žije v jižní Asii a v Indonésii. Jeho základní barva je popelavě šedá nebo žlutošedá. Velké tmavohnědé skvrny jsou černě lemovány.
Pardál obláčkový měří asi metr a má poměrně dlouhý ocas. Jeho krátké nohy prozrazují, že jde o zvíře žijící na stromech. Chytá prý vše, čeho se může zmocnit, ale hlavní jeho kořistí jsou ptáci.
GEPARD ŠTÍHLÝ
O jeho životě v přírodě není mnoho zpráv. Překvapuje to tím víc, že ho lidé, hlavně v Indii, už dlouho využívají k lovu gazel a antilop. První zprávy o krotkých gepardech pocházejí už z třetího tisíciletí před naším letopočtem. Na dvorech indických Maháradžů chovali desítky těchto zajímavých kočkovitých šelem. Podle věrohodných zpráv mívali někde až nad tisíce gepardů. Má nápadně vysoké nohy, je velký jako levhart, má kulatou hlavu a dlouhý ocas. Oční panenky má kulaté. Od všech kočkovitých se liší tím, že nemá vtažitelné drápy.
PUMA AMERICKÁ
Puma americká neboli KUGUÁR bývá v amerických cestopisech nazývána často stříbrným lvem. Je o něco menší než ostatní velké kočky a liší se od nich jednobarevným neskvrnitým kožichem. Je druhým představitelem velkých koček v Americe. Je však rozšířenější než jaguár. Vyskytuje se i daleko na severu v kanadských lesích, a kromě celé Severní Ameriky se s pumou můžeme setkat i v Jižní Americe, kde zasahuje až do Patagonie. Na tomto území žije celá řada zeměpisných ras, které se liší nejen velikostí, ale i zbarvením. Největší jsou pumy kanadské, které mají krásnou stříbrošedou barvu; jihoamerické pumy jsou rezavě hnědé.
SERVAL STEPNÍ
Je větší než kočka divoká, ale menší než rys. Na světlém kožíšku má tmavé skvrny. Poznáme ho podle štíhlého těla a nápadně vysokých nohou. Žije v afrických stepích nebo na okrajích pralesů. Hlavní potravou jsou ptáci. Loví je tak, že se k nim co nejvíce přiblíží, a když vzlétnou, vyskočí za nimi vysoko do vzduchu a lapí je. Pro pěkný a zajímavý vzhled jej často chovají v zoologických zahradách.
MANUL
Manul
Připomíná poněkud divokou kočku. Je však menší. Tato pěkná kočka má dlouhou žlutohnědou srst a poněkud prodloužené "licousy". Jen na hřbetě má několik slabě znatelných řídkých tmavých pruhů. Také ocas je nezřetelně pruhovaný.
Žije v asijských pouštích a na náhorních stepích. Za úkryty používá nor svišťů a jiných zvířat, případně rozsedlin skal. Živí se takřka výhradně drobnými hlodavci.
Manul bývá zřídka chován v zoologických zahradách. Mají ho také v pražské zoo, ale je to zvíře celkem málo zábavné, protože celý den prospí někde v úkrytu a ožívá až za soumraku.
OCELOT
Z ostatních malých a středních koček je skvrnitá kočka Ocelot. Žije v krajinách od jižního Texasu až do Brazílie a Bolívie. Je větší než kočka divoká. Zbarvením se řadí mezi nejkrásnější kočkovité. Tmavými skvrnami na světlém podkladu se podobá ocelot levhartu. Pro pěkný vzhled a pro snadné ochočení je častým chovancem zoologických zahrad.
Způsobem života i výběrem potravy se shoduje s kočkou divokou. Přijdou mu vhod jak savci - od myší až po kolouchy - tak i ptáci, které dokáže přemoci.
RYSEC PUSTINNÝ
Je jen o málo menší než rysec bažinný. Měří asi sedmdesát centimetrů a působí celkově štíhlejším dojmem. Už jeho zbarvení nasvědčuje tomu, že je obyvatelem pouští a stepí. Jeho domovem jsou suché oblasti Afriky jižně od Sahary a pustiny Střední, jižní a Přední Asie.
O životě tohoto zvířete se ví celkem velmi málo. Nejspíš se s ním setkáme v pustinách řídce zarostlých křovinami nebo posetými skalisky a kamenitými sutěmi. Přes den se ukrývá v dutinách pod kameny, v prohlubních mezi kořeny stromů a nezřídka i v norách dikobrazů. Na lov vychází v noci. Loví prý velmi obratně zvířata velikosti cvrčků až po džejrany, ale chytá i ptáky a větší hmyz. V létě se pravidelně dostavuje k napajedlu. V indii je karakal od pradávna cvičen k lovu různé srstnaté i pernaté zvěře. Prý se dá dobře ochočit.
RYS OSTROVID
Snadno ho poznáme podle krátkého pahýlovitého ocásku s černou čepičkou. Konečky uší zdobí štětičky dlouhých chlupů. Prodloužené chlupy na tvářích vytvářejí jakési licousi.
Dovede skrytě žít a tiše se pohybovat. Rys žije především v hustých lesích se skálami. Ve skalních dutinách a pod vývraty si zakládá svůj pelech. Přestěhuje-li se rys do oblastí, kde dlouho nežil, nadělá na srnčí zvěři, která je jeho nejoblíbenější potravou, mnoho škod. Snadno ji ukořistí, poněvadž není na něho zvyklá. Tehdy uloví rys víc, než sám spotřebuje. Pak často nalézáme usmrcenou zvěř, z níž si rys nevzal ani sousto.
 


5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Tereza Tereza | 16. dubna 2008 v 14:14 | Reagovat

tyto šelmi nepatří do typyckých pouští. něco joného je poušt a něco jiného je step.

2 Zalez Zalez | 2. prosince 2008 v 15:11 | Reagovat

polibte mi prdel všichni!!!!

3 mads mads | 6. prosince 2009 v 11:17 | Reagovat

ty se asi v zeměpise moc nevyznáš co?XD až budeš chtít být zase chytrá tak to rači ani nezveřejňuj.Tihle živočichové patří do stepí a savan.

4 idiootek :-* idiootek :-* | 4. ledna 2010 v 15:31 | Reagovat

jo..seš blbejší než moje tarantule...:-P

5 SilverTiger SilverTiger | 11. února 2010 v 19:55 | Reagovat

Hey ty kokot to su savany a stepi. Choď s tímto blogem do píče.

6 RUbuRU RUbuRU | 14. února 2010 v 12:38 | Reagovat

Nic proti, ale fakt je to blbě-poušť, to jsou spíš hadi, štíři, pavouci a podobně.

7 Kitimiti Kitimiti | 16. února 2010 v 17:52 | Reagovat

nic moc pplná blbost!!!!

8 Chytrák Chytrák | 13. dubna 2010 v 16:44 | Reagovat

ty musíš být fakt in teligentní - tyhle zvířata patří do stepí a savan

9 nejmilejsihry nejmilejsihry | E-mail | 4. října 2010 v 18:08 | Reagovat

zvířata co tu máš nejsou v asii tak proč ti to u kazuje že v asii jsou??

10 Tyg Tyg | 7. prosince 2010 v 19:03 | Reagovat

okdy tygr žije  na poušti ?:DD --> Toby neřeklo ani  leté dítě :DD -->Táhni s tim blbim blogem !

11 já | 7. prosince 2010 v 19:03 | Reagovat

:DDD[4]:

12 Zuzana Zuzana | 5. ledna 2011 v 16:54 | Reagovat

díki že jsi tuhle tránku vytvořila moc mi pomohla k referátu,mockrát děkuju XD :D

13 Anuš Anuš | 16. března 2012 v 12:27 | Reagovat

Ty pičo hej, já tu ajk piča opisuju všechny zvířata na zemák a pak zjistim že ty pičo si ůplně vypatlaná a jsou to zvířata ze stepů ty pičo. Poušť a savana je ty pičo ůplně něco jinýho. Na poušti leze písek doprdele a na stepi tráva. Tajkže ti ejnom řikam že tvuj přiteplenej deníček je pěkně na piču.

14 Teruš Teruš | 16. března 2012 v 12:28 | Reagovat

TY jsi úplně vypatlaná jak lečo ,vole..:DDD Já tady o hodinu mám vypracovat puštní zvířata a pak ty vole je všechno šptně a mám jen pár minut... takovýhle debili miluju!! fatk si blbá až to bolý na větvi... pičo jedna!!:DD

15 lenka lenka | 11. února 2013 v 16:26 | Reagovat

To je fakt blbost TWL

16 maty maty | 20. března 2013 v 20:03 | Reagovat

přesně tak ty zvířata jsou z uplně jiných krajin

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.