Recepty 4

23. listopadu 2006 v 17:28 | Naty3 |  Nej.recepty
Pečené bloňské noky, aneb....GNOCCHI BOLOGNESE

Suroviny:

1x balíček 20 g čerstvé bazalky
1x krabička 500g čerstvých noků
1x tuba 300g boloňské omáčky(šťávy)
1x tuba 300g omáčky čtyř druhů sýra
75 g strouhané mozzarelly
Dvě polevkové lžíce čerstvého krájeného Parmigiano Reggiano(asi Parmezán),celý muškátový oříšek,sůl a čerstvě mletý černý pepř!!!

Dále:


1)Budete také potřebovat středně velký plech(ve tvaru obdelníku) v rozměrech:20x15x4cm

Postup ve zkratce


2)Nejdříve musíte předehřát troubu na 180 stupňů celsia.
3)Nakrájíte na drobno bazalku a uvaříte vodu pro noky.
4)Do horké vody dáte vařit noky a přidáte sůl.
5)Vaříte asi 3minuty a poté vyndejte.
6)1/2 boloňské omáčky a 1/2 sýrové omáčky smíchejte(základ na plechu)
7)Přidejte noky se solí a pepřem.
8)Přidejte bazalku, 1/2 mozzarelly, zbytek boloňské omáčky a sýrové omáčky.
9)Vrch tvoří 1/2(další polovina) mozzarelly, nastruhaný muškát,oříšek a nakonec (nasekané-nastrouhané) Parmigiano Reggiano.
10)Pečte 30-35minut, dokud vrch není vypečený, hnědý s "bublinkami".
11)Vyndejte, nechte pekáč "usadit se"(do 10minut).
12)Pak každou porci ozdobte malou bazalkou!

Recept na Tzatziki

Příliš vodnaté, málo ochucené, kyselé, jalové, řídké nebo téměř bez okurky, kopru a máty. Tak přesně takové a jim podobné varianty tzatziki (ano, opravdu se to nepíše tzatziky ani caciky) dnes pošleme do kulinářských pekel horoucích. Chce to jen trošku uvažovat a použít správné suroviny…

Recept na Tzatziki

Už jsem vám napsal jaké tzatziki nemám rád, takže vám můžu popsat i jaké zbožſuju. Především v nich musí lžička stát :) Ano správné tzatziki musí být husté&hutné, bez přebytečné vody. Další věcí je správné ochucení - z kobinace okurka, jogurt, kopr (nebo máta), pepř, sůl a kvalitné olivový olej se dá vykouzlit opravdu esence božské chuti. A nakonec přijde čerstvost - nic mi tak nezkazí náladu jako staré a nakyslé tzatziki.
Co bude pro přípravu našeho vysněného tzatziki potřebovat?
  • řecký jogurt (k dostání zde) - pokud chcete dělat kompromisy můžete použít kvalitní jogurt, který necháte pořádně vykapat přes plátýnko nebo utěrku (stejně ale zůstane rozdíl v chuti!)
  • okurka (naštěstí stačí stará dobrá EUnijní ogurek ;)
  • kopr (čerstvý nebo vymačkaný konzervovaný)
  • čerstvá máta (není podmínkou)
  • česnek
  • citron
  • chutný olivový olej
  • pepř, sůl
Sami vidíte, že to skoro nic není. Opravdu doporučuji zkusit to s opravdickým řeckým jogurtem - je to jediná surovina, se kterou se budete muset otravovat (byl k dostání v Makru i v Kérfůru[r.i.p.]). Jinak máte všechno ostatní běžně doma. Opravdu opravdově s opravdickým, hm?
Následuje podrobný postup přípavy:
  • oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte okurku
  • mezi talíři nebo v pěstičkách okurku dokonale vymačkejte (dokonale = z jedné velké okurky vám nakonec zbyde vymačkaná kulička o průměru asi 5-7cm)
  • v misce pořádně smíchejte okurku s jogurtem (mám rád poměr 1 okurka : 1 kelímek)
  • přidejte rozdrcený česnek (2 stroužky / kelímek, nebo dle ctěné vaší imprese)
  • přidejte lžičku konzervovaného kopru nebo obdobné množství čerstvého nasekaného kopru
  • přidejte tak asi 10-15 na jemſulinko nasekaných mátových lístečků
  • přidejte polévkovou lžíci vymačkané citronové šťávy
  • přilejte štědrou dávku kvalitního olivového oleje (dejme tomu tři polévkové lžíce)
  • opepřete drceným pepřem a osolte
  • všechno postupně dokonečna promíchejte
  • před podáváním připravte do misek nebo talířků (a vychlaďte v ledničce) s olivou nebo snítkou kopru
  • k tomu jakýkoliv bílý chleba
Abych v krátkosti shrnul hlavní finty: řecký jogurt, vymačkat okurku, hodně okurky v poměru k jogurtu, kopr&máta a nešetřit olivovým olejem.
Určitě máte své oblíbené varianty nebo vlastní podpultové triky a tipy, tak šup-šup sem s nimi do komentářů, ať se taky jednou poučim ,)

Ovocná rýže s mlékem, medem a broskví

Dnešní recept je určen nejenom těm, kteří drží dietu. Určitě si pochutnáte i vy ostatní.
Ingredience:
70 g rýže
hrnek nízkotučného mléka
lžička medu
broskev
půl jablka
půl banánu
skořice
lžíce jogurtu

Návod k přípravě:
Ovoce pokrájíme na kostičky. Mléko s rýží a medem přivedeme k varu a dusíme doměkka. Když je rýže hotová, vmícháme ovoce a na talíři ozdobíme jogurtem.

Recept: Kuřecí nudličky na pivě

Přemýšlíte, co budete dnes vařit? Tak se inspirujte u nás.
Ingredience:
400 g kuřecího masa
lžíce másla
lžíce oleje
Solamyl
cibule
2 dl 10% světlého piva
pepř
zázvor
sůl
Návod k přípravě: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme a poprášíme Solamylem.
Na směsi másla a oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso, osmahneme, podlijeme pivem a podusíme.
Podáváme s rýží.

Dobrou chuť

Kuřecí paprikáš

Vykašlete se na problémy a uvařte si místo toho něco dobrého k snědku. Potěšíte duši i žaludek.
Ingredience:
1 kuře
1/2 l kysané smetany
50 g hladké mouky
1 cibule
1 lžíce kečupu
mletá paprika
sůl
2 lžíce oleje
Návod k přípravě:
Kuře pokrájíme na menší kousky.
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme papriku, kuře a dusíme.
Podlijeme vodou, osolíme, přilijeme kysanou smetanu, ve které jsou rozmíchali kečup a mouku a ještě chvíli povaříme.
Podáváme s kynutým knedlíkem.

Dobrou chuť!

Bramborové špízy s provensálským kořením

Nakoukněte do lednice, jistě se tam najdou suroviny na přípravu tohoto receptu a honem se pusťte do vaření.
Ingredience:
10 ks menších brambor
100 g anglické slaniny
2 papriky
2 cibule
2 stroužky česneku
kečup
olej
provensálské koření
pepř
sůl
Návod k přípravě: Brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Papriky pokrájíme na čtverečky, cibuli na kolečka. Česnek utřeme se solí a potřeme jím plátky slaniny. Brambory obalíme slaninou a napichujeme je střídavě s paprikou a cibulí. Dáme na vymaštěný plech, osolíme, opepříme, posypeme kořením a pečeme asi 15 minut na 160 stupňů. Podáváme s kečupem.
Dobrou chuť!

Treska v těstíčku s jogurtovou omáčkou

Pro labužníky, ale i pro ty, co mají prostě chuť na něco dobrého k večeři, je tu následující recept.
Ingredience:
4 tresky
250 g hladké mouky
200 ml piva
2 vejce
citron
3 rajčata
1,2 dl bílého jogurtu
sůl
pepř
pažitka
olej
Návod k přípravě: Smícháme mouku, pivo, sůl a žloutky. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těstíčka. Tresky pokapeme citronem a obalíme je v těstíčku. Usmažíme dozlatova na oleji.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme pažitku, jogurt, sůl, pepř, citronovou šťávu, promícháme a omáčkou přelijeme hotovou tresku.
Dobrou chuť!

Sýrové kuličky s pažitkou

Sýrové kuličky jsou výbornou pochoutkou ke sledování večerní televize nebo k láhvi dobrého vína.
Budete potřebovat:
4 bílky
200 g tvrdého sýra
hladká mouka
sůl
pepř
pažitka
Návod k přípravě:
Z bílků ušleháme sníh, vmícháme strouhaný sýr, pepř, sůl a usekanou pažitku. Ze vzniklé směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce a smažíme. Kuličky jsou hotové, když zvětší svůj objem dvojnásobně. Podáváme horké a posypané pažitkou.
Dobrou chuť!
Zdroj :Victorie.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama