Recepty 3

22. listopadu 2006 v 20:23 | Naty3 |  Nej.recepty

Váječná omeleta s krůtím masem a žampiony

Doba přípravy
30 min
Připravíme si krůtí maso, důkladně opereme a nakrájím na malé kousky. Pečeme na oleji, okořeníme...
Váječná omeleta s krůtím masem a žampiony - pošlete nám foto

Ingredience:

  • 200 g krůtich prsou
  • 100 g žampionů
  • 8 vajec
  • 2 cibule s natí
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce smetany
  • bílý pepř
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Připravíme si krůtí maso, důkladně opereme a nakrájím na malé kousky. Pečeme na oleji, okořeníme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky žampionů.
  2. Vezmeme dvě vejce a společně se smetanou ušleháme, omeletu pečeme na pánvi s trochou oleje.
  3. Hotovou masovou směsí naplníme omeletu, servírujeme s pečivem a pokud máme chuť zapíjíme červeným vínem. Nechte si chutnat.

Salát se šunkou a těstovinami

Doba přípravy
30 min
Další přírustek do skupiny salátů, tentokrát se šunkou a těstovinami.
Salát se šunkou a těstovinami - pošlete nám foto

Ingredience:

  • 100 g těstovin (vřetýnek)
  • 100 g kuřecí šunky
  • 1/2 šálku sterilovaných kukuřičných zrn ve slaném nálevu
  • 1/2 kapie
  • 25 g tvrdého sýra
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1/2 lžičky ostré hořčice
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • pár kapek tabasca
  • špetka mletého pepře
  • špetka soli
  • trochu petrželky

Postup přípravy:

  1. Nejprve si musíme připravit těstoviny. Uvaříme je do měkka dle doporučení výrobce na obalu, nezapomeňte osolit vodu a přidat olej. Těstoviny necháme okapat, vystydnout.
  2. Mezi tím si připravíme na kostičky nakrájenou šunku a na nudličky kapii.
  3. Obě ingredience a kukuřici ( samozřejmě scezenou ) smícháme ve středně velké míse s prochladlými těstovinami.
  4. Po té je nutné rozšlehat olej společně s hořčicí, tabaskem, citrónovou šťávou a nasekanou petrželkou.
  5. Získanou zálivkou přelijeme těstoviny a vše důkladně promícháme.
  6. Před servírováním nechte salát odležet, nejlépe v chladné místnosti. Můžeme podávat buď jako salát či předkrm.

Rýžová omeleta s kousky šunky

Doba přípravy
45 min
Nejprve si připravíme rýži. Uvaříme ji v menším hrnci s dostatečně osolenou vodou. Hotovou rýži přesypeme do misky, přidáme vejce, nadrobno nakrájené plátky ....
Rýžová omeleta s kousky šunky - pošlete nám foto

Ingredience:

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravíme rýži. Uvaříme ji v menším hrnci s dostatečně osolenou vodou.
  2. Hotovou rýži přesypeme do misky, přidáme vejce, nadrobno nakrájené plátky šunky, kousky petrželky, k dochucení použijeme sladkou papriku, pepř a sůl. Vše důkladně promícháme
  3. Nezapomeneme před pečením vytřít teflonovou pánev trochou kvalitního oleje (pokud možno použijte olej olivový). Ze směsi na pánvi vytvarujeme placku a pečeme na mírném stupni, poté i z druhé strany. Dobrou chuť!

Jablkový závin (téměř) bez cukru

(Nejlépe koupené) listové těsto necháme v lednici trochu vychladit. Poté ho rozválíme na 2 ks, posypeme osmaženou strouhánkou s OVOCNÝM CUKREM (krystalickou fruktózou), přidáme nastrouhaná jablka smíchaná s ovocným cukrem (podle chuti), rozinky a sekané ořechy (nemusí být). Přidáme skořici, ještě trochu posypeme strouhankou a sbalíme do podlouhlých šišek.
Rozehřejeme troubu na 250 °C, vložíme šišky a pečeme deset minut. Troubu v prvních deseti minutách neotevíráme. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších cca 10 minut. Kontrolujeme barvu, závin musí být světle hnědý (troubu otvíráme co nejméně).

Nakládané DIA okurky

Do litrové sklenice naskládáme: 1 kopr, malou cibuli, kolečka mrkve, 4 ks černého pepře, 1 lžíci hořčičného semene, 4 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, kousíček skořice, 2 ks hřebíčku.
Studený nálev (5 litru) 3,35 l vody, 1,25 l 8% octa, 15 dkg soli, 29 dkg OVOCNÉHO CUKRU (krystalické fruktózy), 45 tablet umělého sladidla (1 tableta = 1 kostka cukru). Nevařit, rozpustit.
Steriluje se při 80 °C 20 minut. Poté necháme 5 minut uzavřené v hrnci, pak teprve hrnec otevřeme.

Koule z čokolády

500 g dětské krupice, 10 velkých lžic rumu, 250 g ovocného cukru (krystalické fruktózy), 100 g sušeného sójového nápoje SOJA MILK s vápníkem a lecitinem, 20 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku, čokoládová poleva.
Vypracujeme těsto, necháme dvě hodiny uležet. Z takto vyrobeného těsta vytváříme kuličky, které namáčíme v čokoládové polevěi. Podle chuti obalujeme v kokosu nebo použijeme mleté ořechy. Nakonec kuličky vložíme do papírových košíčků.

Bezlepková koprová omáčka

Hrst kopru, 1/4 l hovězího nebo slepičího vývaru, 250 ml sójového nápoje SOJA MILK s vápníkem a lecitinem (dle návodu na krabici), bezlepková mouka, vařené hovězí maso nebo vejce natvrdo, citron, sůl.
V jednom plném hrnku vody rozmícháme sójový nápoj SOJA MILK a dáme vařit. Přidáme plnou hrst kopru a vaříme. Dále vmícháme 1/4 l slepičího nebo hovězího vývaru, vaříme asi 20 minut a zahustíme maizenou či bezlepkovou moukou rozšlehanou ve studené vodě. Ochutíme solí a kapkami citrónu. Necháme přejít varem. Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo.

Vánočka se sníženým obsahem cholesterolu a cukru

75 dkg polohrubé mouky, 8 dkg ovocného cukru (krystalické fruktózy), 1 balíček kvasnic, zhruba 1/2 l sójového nápoje SOJA MILK, 4 lžíce VAJAHITU, 12 dkg pokrmového tuku, 5 dkg hrozinek (muže být i více, podle chuti), citrónová kůra a šťáva z 1 citrónu, nasekané madle.
Těsto dobře vypracujeme (aby bylo tuhé) a necháme nakynout. Při pletení vánočky přidáme rozinky a nakonec posypeme mandlemi. Ze začátku pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C, po čtvrt hodině přidáme na 200 °C. Vánočka musí zhnědnout.

Zdravotní veganský bramborák

5 velkých brambor, 5 stroužku česneku, 5 rovných čajových lžiček sójového nápoje SOJA MILK NATURAL, 5 polévkových lžic polohrubé mouky, kmín, majoránka, sůl, voda.
Brambory jemně nastrouháme spolu s česnekem, vmícháme do nich všechny ostatní sypké přísady a připravíme řídké těsto přidáním několika lžic vody. Asi pět minut smažíme na rozpáleném tuku. Toto množství postačí na přípravu 4-5 bramboráku. Veganský bramborák podáváme se salátem z kysaného zelí.

Příprava salátu z kysaného zelí:

Do mísy dáme kysané zelí a přidáme kousek jemně nastrouhané mrkve, nadrobno pokrájený pórek, zelenou petrželku, trochu drceného kmínu a lžíci olivového oleje. Vše dobře promícháme.

Bílá čokoláda DUHA

150 g ztuženého tuku, 120 g ovocného cukru (krystalické fruktózy), 3 velké lžíce sušeného sójového nápoje SOJA MILK NATURAL, lentilky dle potřeby.
Na dno formiček rozdělíme několik lentilek. Ve vodní lázni rozehřejeme tuk a cukr, přidáme sušený sójový nápoj SOJA MILK NATURAL a umícháme do hladké směsi. Bílou čokoládu nalijeme na lentilky, které se teplem rozpustí a vytvoří duhu. Po ztuhnutí vyklopíme.

Velikonoční sójový beránek

6 ks křepelčích vajíček, 1/2 hrnku oleje, 3/4 hrnku cukru, 3/4 hrnku sójové mouky (hladké), 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku sójového nápoje SOJA MILK natural (125 ml vody + 6 kávových lžiček sójového nápoje SOJA MILK natural), prášek do pečiva, rozinky, kandované ovoce, tuk na vymazání formy a kokos na vysypání formy.
Z připravených surovin vytvoříme jemné těsto, nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C, 35-40 minut.

Elevační celerová polévka

8 hrnků vody, 1 bulva celeru, 2 snítky celerové nati, 1 šálek celozrnné mouky, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, 1 hrnek sójového nápoje SOJA MILK, 1 lžíce octa.
Na kostičky nakrájený celer osmahneme na oleji, přisypeme mouku, osolíme a zalijeme horkou vodou. Uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Přidáme jemně nasekanou celerovou nať a vaříme ještě 2 minuty. Po odstavení vmícháme sójový nápoj SOJA MILK a dochutíme octem. Na talíři ještě můžeme polévku posypat pórkem nebo pažitkou.

Slušovické fazolové lusky

Fazolové lusky, 4 lžíce sójové mouky, 4 lžíce sójového nápoje SOJA MILK NATURAL , pepř, sůl, bazalka.
V hrnci připravíme fazolové lusky (nakrájené na kousky), zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme dle chuti, přidáme bazalku a dusíme do doměkka. Do hrnečku dáme 4 polévkové lžíce sójového nápoje SOJA MILK NATURAL, zalijeme horkou vodou, přidáme 4 lžíce sójové mouky a pořádně rozmícháme. Nalijeme na fazole, promícháme a necháme ještě několik minut povařit. Podáváme s vařenými bramborami nebo samotné.

Krupicové flameri

1/2 litru sójového nápoje SOJA MILK Extra protein (příprava dle návodu na obalu), vanilka, sníh ze 2 bílku, 8 dkg krupice, 8 dkg ovocného cukru (krystalické fruktózy), špetka soli.
Do sójového mléka dáme špetku soli, cukr, vanilku a přivedeme do varu. Za stálého míchání přisypeme krupici a vaříme deset minut. Potom přimícháme tuhý sníh. Vincovou formu vypláchneme studenou vodou, naplníme kaší a necháme v chladu ztuhnout. Ztuhlé flameri vyklopíme a polijeme ovocnou šťávou. Prázdný střed můžeme naplnit čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Do mléka můžeme také přidat 2 dkg kakaa nebo 6 dkg strouhané čokolády.

Jahodový nektar Slim

K přípravě jedné porce nápoje je zapotřebí 200 ml vody, 2 polévkové lžíce sójového nápoje SOJA MILK - EXTRA PROTEIN, 100 g jahod nebo malin (mohou být i mražené), 1 lžička ovocného cukru (krystalické fruktózy).
Všechno rozmixujeme a podle chuti přidáme sladidlo. V létě ozdobíme čerstvými jahodami. Podáváme chlazené.

Pórková polévka s noky

1 středně velký pórek, 1 l vody, sůl, 2 lžíce = 20 g vaječné náhražky VAJAHIT, 2 lžíce polévkového koření, 60 g hrubé mouky, 80 ml vody, 50 g másla, petrželka.
Pórek podélně rozkrojíme, nakrájíme nadrobno, vsypeme do vroucí osolené vody a povaříme 2 minuty. Vaječnou náhražku VAJAHIT rozmícháme s polévkovým kořením, moukou a vodou na hladké těstíčko, ze kterého odkrajujeme drobné nočky a zaváříme je do vroucí polévky. Vaříme zvolna asi 5 minut. Nakonec polévku zjemníme máslem a na talířích doplníme sekanou petrželkou.

Vánočka se sníženým obsahem cholesterolu a cukru

75 dkg polohrubé mouky, 8 dkg ovocného cukru (krystalické fruktózy), 1 balíček kvasnic, zhruba 1/2 l sójového nápoje SOJA MILK, 4 lžíce VAJAHITU, 12 dkg pokrmového tuku, 5 dkg hrozinek (muže být i více, podle chuti), citrónová kůra a šťáva z 1 citrónu, nasekané madle.
Těsto dobře vypracujeme (aby bylo tuhé) a necháme nakynout. Při pletení vánočky přidáme rozinky a nakonec posypeme mandlemi. Ze začátku pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C, po čtvrt hodině přidáme na 200 °C. Vánočka musí zhnědnout.

Masový nákyp se sýrem

600 g mletého masa, 30 g tuku Linco, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce = 20 g vaječné náhražky VAJAHIT, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 svazku petrželky, 1/2 svazku bazalky, 2 housky, 200 ml masového vývaru, sůl, 1 lžíce tymiánu, mletý pepř, 3 rajčata, 100 g eidamu.
Na polovině tuku osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a spolu s tukem a drceným česnekem přidáme k masu. Přisypeme vaječnou náhražku, mouku, přidáme nasekané bylinky, a ve vývaru zvlhčenou, na kostičky nakrájenou housku. Přilijeme vodu, zlehka osolíme a okořeníme. Vše dobře promícháme a rozprostřeme do tukem vymazané zapékací misky. Pečeme při teplotě 200 °C. Po 15 minutách poklademe na plátky nakrájenými rajčaty, posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

Valašské noky s kozím mlékem

1 l kozího mléčného nápoje (dle návodu na krabici), 2 lžíce = 20 g vaječné náhražky VAJAHIT, 2 lžíce polévkového koření, 60 g hrubé mouky, 80 ml vody, 50 g másla, majoránka.
Vaječnou náhražku VAJAHIT promícháme s kořením, moukou a vodou na hladké těstíčko, ze kterého odkrajujeme drobné nočky a zaváříme je do vroucí vody. Vaříme zvolna asi 5 minut. Hotové nočky vložíme do kozího mléčného nápoje a přivedeme do varu. Pozor - nevaříme. Nakonec polévku zjemníme máslem.

Jablkový závin (téměř) bez cukru

(Nejlépe koupené) listové těsto necháme v lednici trochu vychladit. Poté ho rozválíme na 2 ks, posypeme osmaženou strouhánkou s OVOCNÝM CUKREM (krystalickou fruktózou), přidáme nastrouhaná jablka smíchaná s ovocným cukrem (podle chuti), rozinky a sekané ořechy (nemusí být). Přidáme skořici, ještě trochu posypeme strouhankou a sbalíme do podlouhlých šišek.
Rozehřejeme troubu na 250 °C, vložíme šišky a pečeme deset minut. Troubu v prvních deseti minutách neotevíráme. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších cca 10 minut. Kontrolujeme barvu, závin musí být světle hnědý (troubu otvíráme co nejméně).

Nakládané DIA okurky

Do litrové sklenice naskládáme: 1 kopr, malou cibuli, kolečka mrkve, 4 ks černého pepře, 1 lžíci hořčičného semene, 4 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, kousíček skořice, 2 ks hřebíčku.
Studený nálev (5 litru) 3,35 l vody, 1,25 l 8% octa, 15 dkg soli, 29 dkg OVOCNÉHO CUKRU (krystalické fruktózy), 45 tablet umělého sladidla (1 tableta = 1 kostka cukru). Nevařit, rozpustit.
Steriluje se při 80 °C 20 minut. Poté necháme 5 minut uzavřené v hrnci, pak teprve hrnec otevřeme.

Zapečené zlínské brambory

2-3 cibule, párky nebo šunku, 2-3 vejce natvrdo, 10-20 dkg sýru eidam (lze vynechat při nesnášenlivosti mléčné bílkoviny), sušený ovesný nápoj OVES MILK.
Na dno pekáče vymazané olejem vršíme směs uzeniny, cibule, vajec a brambor. Prosypáváme eidamem. Osolíme, opepříme a zalijeme hodně koncentrovaným nápojem OVES MILK. Pečeme přikryté v troubě do změknutí brambor, musí zůstat trochu jemné bílé omáčky.

Staroněmecká bramborová polévka

1 cibule, 2 lžíce oleje, 100 g mrkve, 1/4 celeru, 100 g pórku, 1,2 l masového vývaru (i z kostky), 100 g čerstvých hub, 300 g brambor, 1 bobkový list, 1 hřebíček, sůl, 80 g sušeného nápoje OVES MILK, 100 ml vody, muškátový oříšek, pažitka.
V hrnci osmahneme na oleji nadrobno nasekanou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a pórek. Vše podusíme na mírném ohni. Zalijeme vývarem, přidáme plátky hub a brambory nakrájené na kostičky, bobkový list a hřebíček, osolíme a zvolna vaříme doměkka. Ovesný nápoj rozmícháme ve vodě a přilijeme do vařící polévky. Nakonec ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a podle potřeby přisolíme. Polévku ozdobíme sekanou pažitkou.

Drubeží frikasé s houbovou omáčkou

60 dkg kuřecího nebo krůtího masa (prsa, stehna), 2 lžíce oleje, 40 dkg čerstvých hub, 2 sáčky houbové omáčky Vitana, 5 dkg sušeného ovesného nápoje OVES MILK, 100 ml vody, citrónová šťáva, sůl, 2 lžíce sekané pažitky.
Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Vyjmeme, tuk necháme okapat a opečené maso uložíme v teple. Do vypečené šťávy přidáme na plátky nakrájené houby, asi 5 minut podusíme, pak zalijeme 500 ml vody, ve které jsme rozmíchali obsah sáčku s houbovou omáčkou, a uvaříme podle doporučení výrobce. (Omáčku můžeme také uvařit tradičním způsobem.) Před dohotovením přilijeme ovesný nápoj OVES MILK rozmíchaný ve vodě. Do připravené omáčky vložíme maso a na mírném ohni za častého míchání vaříme doměkka. Dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s vařenou rýží.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ludmila Votrubcová Ludmila Votrubcová | E-mail | 30. července 2007 v 22:27 | Reagovat

Moc se mi líbí že tu máte recepty pro nemocné lidičky!Zdravím vás od Teplic

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama