Dnešní recepty

22. listopadu 2006 v 19:35 | Naty3 |  Nej.recepty

Recepty všeho druhu:

Brambory zapečené s bazalkou a tymiánem

Brambory zapečené s bazalkou a tymiánem
Hodnocení:11111
Cena:11
Doba přípravy: 40 minut
Energetická hodnota: cca 1919 kJ (459 kcal)

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

0.8 kg oloupaných brambor | 3 lžíce olivového oleje | sůl | 1 balení zakysané smetany | 4 vejce | 80 g strouhaného tvrdého sýra | 3 lžíce jemně krájených lístků bazalky | 1 kostka MAGGI Bylinky bazalka a tymián

Příloha:

Čerstvý zeleninový salát (rajčata, papriky, okurky).

Příprava:

Brambory nakrájíme na tenké plátky. Pekáček vytřeme olejem a poklademe plátky brambor, osolíme je, pokapeme zbytkem oleje a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 20 minut.

Potom je zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, sýr, bazalku, kostku MAGGI Bylinky bazalka a tymián a dopečeme.
Zlatá slepičí polévka
(13. 05. 2005 | 08:30)
Právě přichází na trh opravdová, jedinečná delikatesa - nová řada MAGGI Zlaté polévky.

Vynikající, prémiové čiré polévky přicházejí v květnu do Vašich obchodů.

Jsou to polévky nejvyšší kvality, bohaté na ingredience, které nemají na trhu konkurenci a proto je nazýváme Zla
Francouzská polévka
Čirý vývar s charakteristickou chutí. Dehydratovaný výrobek.

Výrobek je určen k snadné a rychlé přípravě polévky s charakteristickou chutí pórku.

Dávka pro prípravu 1 l.

Těstoviny s omáčkou


Černé makarony s dary moře
Ingredience: 500 g mražených darů moře, 1 lahůdková cibulka, 4 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 natě řapíkatého celeru, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 1/8 l MAGGI vývaru z kostky, 1/8 l bílého vína, sůl, čerstvě mletý pepř, 500 g MAGGI Špaget, 400 g masitých rajčat nebo konzervovaných sekaných, čerstvá bazalka nebo kostkaMAGGI Bylinky bazalka a tymián, barvivo ze sépie, čerstvá kudrnka, strouhaný Pecorino Romano nebo parmezán.
Jahodovo - jogurtový pohár
Ingredience: 10 g želatiny, 250 ml bílého jogurtu, vanilkový cukr, 60 g pískového cukru, 450 g čerstvých jahod, meduňka.


příprava »

Kuřecí stehýnka dobré nálady

Kuřecí stehýnka dobré nálady
Hodnocení:11111
Cena:111
Doba přípravy: 60 minut
Energetická hodnota: cca 1677 kJ (401 kcal)

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

4 kuřecí stehýnka | sůl | 1 krajíc kmínového chleba | sádlo | 200 ml sladšího červeného vína | bílý pepř | skořice | zázvor | rozinky | 2 velká jablka | 1 špetka cukru

Příloha:

Brambor vařený v páře.

Příprava:

Kuřecí stehýnka osolíme, dáme do alobalu a pečeme 40-45 minut v troubě.

Během pečení si připravíme omáčku. Na sádle uděláme tmavší topinku, kterou rozvaříme v červeném víně. Přes síto ji pak zpět do vína propasírujeme. Ochutíme oříškem nastrouhaného čerstvého zázvoru (nebo dáme 1/2 lžičky mletého zázvoru), kouskem celé skořice s hrstí máčených scezených rozinek. Dochutíme solí.

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, poprášíme cukrem, nepatrně podlijeme a pod pokličkou mírně podusíme. Jablka nesmí být měkká. Jednotlivé porce stehýnek přelijeme omáčkou a ke každé porci dáme čtvrtku podušeného jablíčka.

Náš tip:

Pro přípravu je třeba použít alobal

Polévka z kysaného zelí s houbami

Asi 1 a 1/4 l vývaru, 20 dkg kysaného zelí, lžička cukru, sůl, 8 kuliček pepře, 1 bobkový list, 15 dkg čerstvých hub, máslo, cibuli, půl lžičky tlučeného kmínu, 2 dl mléka, 15 dkg točeného salámu, mouku na jíšku.
Zelí pokrájíme, přilijeme vývar, přidáme sůl a koření a asi 20 minut vaříme. Pak polévku zahustíme světlou jíškou, přidáme očištěné na kostičky nakrájené a na másle s cibulkou podušené houby, tlučený kmín, na kostičky nakrájenou uzeninu a znovu vaříme. Nakonec polévku zjemníme rozkvedlaným mlékem.

Krůta se zakysanou smetanou

3 dkg másla, dvě lžíce oleje, čtyři porce krůtích prsou, čtyři plátky prorostlé slaniny, jednu velkou cibuli, 25 dkg žampionů, 3 dkg hladké mouky, 150 ml vývaru, 15 dkg zakysané smetany, sůl, pepř dvě lžíce nasekané pažitky a špetku červené papriky.
Na velké pánvi rozpustíte máslo. Když začne pěnit, přidáte krůtí maso, nakrájené na centimetrové proužky a za stálého míchání je asi 8 minut osmažíme. Maso vyjmeme z pánve a udržujeme je teplé. Oheň pod pánví ztlumíme, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, kroužky cibule, a půlky drobných žampionů, Za občasného míchání směs 3 - 5 minut smažíme, až cibule změkne. Přilijeme vývar, přivedeme jej k varu, a mícháme až omáčka zhoustne. Na pánev přidáme maso, směs osolíme a opepříme a přidáme trochu červené papriky. Zakryjeme a 5 minut zvolna povaříme, aby maso změklo. Přimícháme zakysanou smetanu a opatrně prohřejeme. Nesmí vařit! Ozdobíme nasekanou pažitkou.

Lívanečky s povidly

1/2 l mléka, 5 dkg moučkového cukru, 2 dkg droždí, 2 vejce, trochu soli, 40 dkg hladké mouky, povidla, kysaná smetana, tuk
Mouku, cukr, sůl a vejce vložíme do mísy, v mouce uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí, trochu cukru a zalijeme malým množstvím vlažného mléka. Necháme vykynout kvásek. Potom přilijeme zbývající mléko a vymícháme poměrně husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Když je těsto nakynuté, pečeme v lívanečníku lívance po obou stranách. Hotové lívanečky mažeme povidly a podáváme pokapané hustou kysanou smetanou.

Špagety s přílohou

Ingredience

Špagety
cibule
česnek
sůl
párky
olej
kečup
sýr

Postup přípravy

Vaříme špagety se solí a na druhém hořáku uděláme přílohu:
cibuli nakrájíme a osmahneme, přidáme párky nakrájené na kousky a dosmahneme. Přidáme kečup, necháme zevřít. Vypneme a dáme česnek. Na talířku přidáme na špagety tvrdý sýr.

Odhadovaná doba přípravy

15 (v minutách)

Proč doporučuje tento recept

Je to rychlé jídlo. Je to konbinace lehkého (špagety) a těžšího příloha. Je tam česnek, který je zdravý. Je to prostě ňamka.
Vepřové maso s těstovinami
Poslat nový receptPoslat recept e-mailemVytisknout recept
Ingredience: 400 g kotlet, 300 g cibule, 1,5 dcl oleje, mletá paprika, sůl, pepř, kmín, 2 lžíce hladké mouky, voda, těstoviny jakéhokoliv druhu - nejlepší jsou špagety
Postup přípravy: Na pánev nalijeme olej, nakrájenou cibuli zpěníme do růžova, nakrájené maso na drobné kostky orestujeme, podlijeme vodou. Přidáme papriku, sůl, špetku pepře, kmín a dusíme, až je maso měkké. Můžeme přidat i zeleninové lečo, je to lepší. Na závěr mouku s vodou rozmícháme a nalijeme do hrnce a povaříme 15 minut. Nakonec pro zlepšení chuti můžete přidat nastrouhaný sýr.


Banánky
Poslat nový receptPoslat recept e-mailemVytisknout recept
Ingredience: 500 g hladké mouky, 4 balíčky vanilkového pudinku, 370 g Hery, 200 g cukru pudru, 1 celé vejce, 2 žloutky, 1/2 balíčku prášku do pečiva
Postup přípravy: Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak slepujeme marmeládou a půlku máčíme v čokoládě nebo jen čokoládou pocákáme.
Velmi dobré a hezké cukroví. A proč banánky - nevím, snad ta krásná žlutá barva ze žloutků a pudinku.

Autor receptu: Natálie
Banánky
Zmrzlinové palačinky s lesním ovocem
Poslat nový receptPoslat recept e-mailemVytisknout recept
Ingredience: 100 g borůvek, 4 lžíce vody, 2 lžíce krystalového cukru, jahody a maliny, 8 palačinek, moučkový cukr, Carte d'Or Crema di Mascarpone
Postup přípravy: Borůvky vložíme do malého hrnce, přidáme vodu a krystalový cukr. Ohříváme dokud se cukr nerozpustí. Přihodíme maliny a jahody nakrájené na plátky, promícháme a můžeme servírovat. Na každý talíř naaranžujeme 2 palačinky přeložené na půl a přidáme 2 kopečky zmrzliny Carte d'Or Crema di Mascarpone. Vše zalijeme teplým ovocem a podle chuti posypeme moučkovým cukrem.
Čerstvé ovoce můžeme nahradit mraženým.

Počet porcí: 4
Zmrzlinové palačinky s lesním ovocem

Zelenina s masem po čínsku

Suroviny pro 4 osoby:
300−500g syrové zeleniny - cibule, česnek, mrkev, zelené fazolky, hrášek, květák, růžičková kapusta, kedluben, paprika… v podstatě cokoliv. 200 g masa - kuřecí, vepřové, sojové, případně může být i jejich kombinace. Olivový olej, vajíčko, sojová omáčka, čerstvý zázvor (přinejhorším sušený), ocet, cukr, glutasol (když není, stačí sůl), maizena nebo solamyl.
Postup:
Maso nakrájíme předem na nudličky nebo malé kostky a naložíme do směsi, kterou vytvoříme z vajíčka, sojové omáčky a maizeny. Čím déle naložené, tím lépe (alespoň 2−3 hodiny, nejlépe přes noc).
Před přípravou si vše nakrájíme, protože potom to půjde rychle. Všechnu zeleninu na nudličky, cibuli na hrubší kolečka a česnek na jemné plátky.
Ve vyšší pánvi rozehřejeme trochu! olivového oleje a přidáme cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme naložené maso a musíme stále míchat, protože se to začne přichytávat. Jakmile se maso zatáhne, zakápneme trochou (vršek) octu a po vysmažení mírně zasypeme cukrem (krupice je nejlepší-čajová lžička stačí). Opět promícháme, přidáme česnek, zázvor a jakmile se začne smažit i toto, přisypeme rychle, ale postupně veškerou zeleninu podle její tvrdosti (mrkev a kedluben o zlomek dřív než papriku a hrášek - to dá rozum). Stále mícháme a na co nejprudším ohni prosmažujeme. Jakmile je zelenina hotová (poznáme nejlépe podle mrkve, která krásně změkne), zakápneme vše ještě trochou sojové omáčky, kdo chce, může přidat slané arašídy, krátce promíchat, dle chuti dosolit glutasolem nebo solí, ihned odstavit …a je hotovo.
!!! Je třeba si uvědomit, že celá příprava od ohřevu oleje po odstavení pánve trvá asi jen 6 − 10 minut. Proto je třeba mít předem vše připraveno a nakrájeno. Jde to rychle a také proto je to velice zdravé jídlo díky nepřepálenému tuku, velkému množství zeleniny s vysokým obsahem vitamínů, které se nestačí krátkým tepelným zpracováním znehodnotit a sytosti. Navíc vám bude připadat, že masa je tam alespoň 2× více, než skutečně je. To jsou tajemství čínské kuchyně, byť přiznávám, ve veskrze české úpravě.
Jako příloha se hodí nejlépe rýže, jde to však i s bramborem, studenou směs lze dát na chleba nebo ještě lépe, na topinku. A jeden známý si jednou toto jídlo vyžádal s hranolkami a tatarskou omáčkou. Bylo to dost barbarské.
Ale kupodivu také velice chutné. Jím to od té doby také někdy tak. ;)
Pozn. aut.: vrškem octu je myšleno asi 1,5 kávové lžičky. Je to pozůstatek z dob, kdy ocet býval v lahvích se šroubovacím uzávěrem - to víte, ty chlapské míry…
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama